Vuoden 2021 vaalikokouksessa valittiin vuodelle 2022 johtokunta. Mutta ketä nämä valitut henkilöt oikein ovat ja mitä he tekevät? Annetaan heidän itse kertoa:
Tommi Ekholm (puheenjohtaja)
Toimin tutkimusprofessorina Ilmatieteen laitoksella, tutkimusaiheenani ilmastonmuutoksen hillintä. Työhöni on liittynyt erityisesti pitkän aikavälin skenaariot, energiajärjestelmän mallinnus sekä kustannustehokkaiden päästövähennysten arviointi. Tutkimusaihe on hyvin monitieteinen, sillä siinä tulee huomioida, kuinka yhteiskunta muuttuu, mitä on teknisesti mahdollista tehdä, mikä on taloudellisesti kannattavaa, sekä miten ilmasto ja ekosysteemit reagoivat ihmistoimiin. Pohjalla on kuitenkin aina kysymys ’Mitä meidän kannattaisi tehdä?’, välillä eri muodoissa esitettynä
Opiskelin aikanani OR:n ohella myös taloustiedettä, ja alat ovat mielestäni sisaruksia toisilleen. Siinä missä taloustieteilijät pohtivat asioiden yhteiskunnallista merkitystä, OR-ihmiset koittavat insinöörimäisesti ratkaista asioita. Molemmilla on geeneissä parempi päätöksenteko ja sen matemaattinen kuvaaminen, vaikka perspektiivit ovat hieman erilaisia.
Päätöksenteossa voi olla monenlaisia haasteita. Jotkut ongelmat asettuvat hyvin matemaattiseen kehikkoon ja voimme käyttää tehokkaita algoritmeja ratkaisujen optimointiin. Toisinaan on taas epäselvää ketkä päätöksiä tekevät, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja mitä vaikutuksia niillä on. Joskus on jopa epäselvää mikä on toivottu lopputulema. Tällaisia tilanteita ei voida ratkaista algoritmi edellä, mutta hyödyntää pehmeämpiä menetelmiä ongelman jäsentämiseksi. Pelkkä mahdollisten vaikutusten kuvailu tai skenaarioanalyysi voi auttaa päätöksentekoa hahmottamaan mitä voi tapahtua ja mitä on pelissä. Tätä kautta OR antaa työkaluja monenlaisiin päätöstilanteisiin.
Antti Punkka (varapuheenjohtaja, EURO 2022-vastaava)
Opiskelin TKK:lla systistä ja toimin TKK:lla ja Aallossa eri tehtävissä vuoteen 2014 saakka, jonka jälkeen hain erittäin arvokasta käytännön kokemusta suunnittelupäällikön toimesta VR:llä. VR:llä kehitimme mm. monitavoiteoptimointimalleja ja niiden ratkaisemiseksi tarvittavia algoritmeja veturinkuljettajien työvuoro- ja lomasuunnitteluun. Aaltoon ja systislabraan palasin Professor of Practice -tehtävään mm. vetämään Aalto Centre for Operations Researchia ja sittemmin johtamaan EURO 2022 -konferenssin järjestämistä Suomessa.
Minua OR:ssä kiehtoo mahdollisuus hyödyntää päätöksenteon tukena kovaa dataa ja ilmiöitä kuvaavia malleja yhdessä tavoitteita, arvoja ja vaihtoehtojen ominaisuuksia kuvaavien (subjektiivisten) näkemysten ja arvioiden kanssa. Suurimmat potkut saan, kun operaatiotutkimuksen menetelmin onnistutaan lisäämään organisaation ymmärrystä haasteistaan, mallinnuksellista tukea kaipaavista päätöstilanteistaan ja/tai tietotarpeestaan ja loppujen lopuksi onnistutaan parantamaan yrityksen tai muun organisaation palveluita tai niiden kustannustehokkuutta.
Aira Hast
Olen aina pitänyt matematiikasta ja niinpä päädyinkin aikanaan opiskelemaan systeemi- ja operaatiotutkimusta. Valmistuin diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2011. Diplomityötä tehdessä pääsin rakentamaan optimointimallia ja tutkimaan päästövähennystoimien riskejä ja kustannustehokkuutta. Jatko-opintoni tein kuitenkin energiatekniikan alalta ja väittelin 2017 aiheesta Towards effective climate change mitigation: viewpoints of cost efficiency, uncertainty and consumer choice. Vuodesta 2019 lähtien olen työskennellyt Tilastokeskuksessa yliaktuaarina energiatilastojen parissa.
FORSin johtokunnassa olen toiminut reilun vuoden. Operaatiotutkimuksessa minua kiehtoo sen monipuolisuus ja laajat soveltamismahdollisuudet, sillä operaatiotutkimus antaa työkaluja hyvin erilaistenkin ongelmien ratkaisemiseen ja ilmiöiden kuvaamiseen. Operaatiotutkimuksen oppeja, kuten optimointia, olen päässyt hyödyntämään matemaattisten mallien kehittämisessä ja myös tilastotieteen menetelmien tuntemus on osoittautunut hyödylliseksi.
Matti Vuorinen
Opiskelin pääaineenani systeemianalyysia ja operaatiotutkimusta Teknillisessä korkeakoulussa. Valmistumiseni jälkeen olen työskennellyt yli 10 vuotta rakentaen optimointimalleja sähköntuotantoon, optimaalisten tuotantosyklien mallintamiseen, teollisuuden lopputuotteiden kuljetukseen ja muihin toimitusketjun tehokkuuteen liittyviin ongelmiin. Olen erityisen kiinnostunut siitä, miten liiketoiminnan ongelmia ja päätöksentekoa voidaan tehostaa käytännönläheisillä matemaattisilla malleilla.
Jussi Leppinen (taloudenhoitaja)
Olen toisen vuoden tohtorikoulutettava Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella Aalto yliopistossa. Pääaineeni opiskeluissani on operaatiotutkimus, jonka parissa aloitin maisterivaiheessa syksyllä 2018. Väitöskirjatutkimukseni keskeisimpänä tutkimuskohteenani on monikomponenttijärjestelmien kunnossapito, johon liittyy paljon päätöksentekoa.
Oleellinen kysymys on esimerkiksi se, milloin mikäkin järjestelmän komponenteista tulisi huoltaa. Järjestelmää ja siihen liittyvää päätöksentekoa voidaan kuvata matemaattisella mallilla. Tätä mallia optimoimalla voidaan löytää kaikkien huoltoaikataulujen joukosta myös niitä aikatauluja, jotka ovat selvästi muita parempia esimerkiksi rahallisessa mielessä. Huoltoaikatauluja voi verrata keskenään esimerkiksi simuloimalla.
Tutkimukseni on ajankohtaista. Yhteiskunta ja sen järjestelmät teknistyvät, jonka seurauksena järjestelmän eri osien kuntoa voidaan tarkkailla esimerkiksi jatkuva-aikaisesti. Kunnossapidon aikataulutusmallien avulla voidaan esimerkiksi määritellä, kuinka suuri lisäarvo järjestelmän jatkuvasta tarkkailusta voidaan saada. Koen motivoivana sen, että hyödynnän operaatiotutkimusta käytännön ongelmissa. Lisäksi operaatiotutkimuksessa minua kiinnostaa sekä sen matemaattisuus että siinä tarvittava luovuus, joka on hyödyllistä, kun yhdistetään käytännön ongelma, matematiikka ja ratkaisumenetelmä toimivaksi malliksi.
Riku Tapper
Olen toiminut Posti Groupilla eri kehitys- ja johtamisrooleissa viimeiset 6 vuotta. Tällä hetkellä vastaan jaetuista alustoista ja työkaluista, joita käytetään läpi koko organisaation liiketoiminnan kehittäiseksi dataa hyödyntämällä ja uusia ratkaisuja rakentamalla. Akateeminen taustani on operaatiotutkimuksessa ja olen Aalto-yliopiston systeemianalyysin laboratorion alumni.
Lauri Neuvonen (sihteeri)
Teen tällä hetkellä jatko-opintoja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Väitöskirjassani tutkin operaatiotutkimuksen työkalujen käyttöä haastavien monitavoitteisten päätösongelmien ratkaisussa hyvin käytännönläheisellä otteella. Väitöskirjaprojektit ovat kaikki terveydenhuollon alueelta: syöpäseulonnan optimointia, epidemian hallintaa sekä sairaalaverkon optimointia.
Jatko-opintojen pariin minut ajoi pikkuhiljaa näkemys siitä, ettei analytiikkaa käytetä vielä kovinkaan tehokkaasti parempien päätösten tekemiseen, ja parempia päätöksiä haluan edistää myös jatko-opintojen jälkeen. Taustani on pääosin energia-alalta mm. 6 vuotta liikkeenjohdon konsulttina ja sitä ennen erilaisia tehtäviä ydinvoimaalan simulaatiomallinnuksesta aurinkokennojen tutkimukseen. DI-opintoni tein TKK:lla energiateknologiat pääaineenani. FORS:ssa olen toiminut sihteerinä vuodesta 2018 alkaen.